Nyomokban turistákat tartalmaz

Csömödér - Mereta - Pördefölde, 2022. február 18. -- A résztvevők egy szervezett túra keretében nyerhettek bepillantást a csömödéri erdei vasút életébe. A mai feladat a meretai erdei rakodóhely kiszolgálása volt, ahová egy üres szerelvényt vittek ki rakodáshoz, majd a rakottat hozták be a csömödéri fatelepre. A kiterjedt erdei vasúti hálózat fenntartása folyamatos munkát igényel, a pályafenntartók az utak nehéz járhatósága miatt a munkavégzés helyszínét vonattal közelítik meg. Az erdei vasúton már több mozdonyt korszerűsítettek, de a vasútbarát turistacsoport kedvéért a mai nap mindhárom vonatra hagyományos, Csepel-motoros C50-eseket adtak ki.

Csömödér, 2022. február 18. 7:30 -- A képről sugárzó, csendéletet idéző hangulat csalóka, pár méterre a mozdonyszíntől balra éppen három géppel mozognak az erdei vasút gépészei. Kicsivel több, mint 30 fő indult útnak pénteken, sokan hajnalok hajnalán, hogy a varázslatos és egyedülálló keskenynyomközű vasúton töltsék a napot.

Kányavári rét, 2022. február 18. 8:17 -- A két úttörőkocsiból és a pirosak közül egyetlen üzemképes 402-es mozdonyból álló különvonat a mai útja során először a kányavári réten állt meg, éppen a magasles alatt. Ez is egy erdei rakodóhely, tavaly még egy nagy rakás fa is állt itt, de azóta azt elszállították.

Törösznek, 2022. február 18. 8:51 -- A pályafenntartási vonat Nyírlakos kitérő felé halad. A mozdony mögötti pőrekocsin talpfákat szállítanak, amelyet az erdei vasút Lentiben működő fűrészüzeme saját maga gyárt. A mostanság jellemző enyhe teleken a földutak nagyon nehezen járhatók, a hálózat nagy részét csak vasúton lehet megközelíteni. A pályafenntartók ma Nyírlakos környékén gallyaznak és talpfákat cserélnek.

Meretai híd, 2022. február 18. 10:28 -- Az erdei rakodóhelyek kiszolgálása a legtöbbször az erősebb, Cummins-motoros C50-esekkel történik, amelyek sötétzöld színe is eltér a hagyományos mozdonyokétól. A mai vasútbarát csoport kedvéért a hálózaton csak hagyományos C50-esekkel dolgoztak. A csoport különvonatát a meretai elágazásban hátrahagyva a 402-es mozdonyt az érkező üres tehervonat elé kapcsolták, majd így indultak Mereta felé. A mozdonyvezető mellett a vonaton egy fékező is szolgálatot teljesít.

Mereta, 2022. február 18. 10:46 -- A meretai elágazástól a tisztáson kialakított rakodóig egy sűrű erdőn át vezet a sínpár. A földet az ősszel lehullott levelek takarják be, pár méterre az erdei ösvényeken azonban sártenger áll. Gumikerekkel szinte járhatatlan az erdő, lánctalpas járgányok beszerzésére még nincs terv, de szerencsére a vaspályákon guruló C50-es mozdonyoknak nem kell dagonyázniuk.

Mereta, 2022. február 18. 10:59 -- A rakodással már korábban végeztek, a Timberjack erdei szállító- és rakodógépnek már csak a nyomai látszódnak a felázott talajon. Az erdei vasút a rakodáshoz kihozott, üres szerelvényt a kitérőben hagyta, azt csak a rakott szerelvény kihúzása után tudják beállítani. Márciusig 1600 m3 fát hoznak be Meretából, a hosszában rakott rönkfából a szokásos, hat kocsis szerelvényre 40-45 m3 fér.

Meretai híd, 2022. február 18. 11:57 -- A lelkes társaság kedvéért két C50-essel gurul a meretai híd után a hat kocsis rakott favonat. A háttérben a még a műholdképeken is könnyen kivehető méretes pocsolya töri meg a zalai erdők és legelők által uralt tájat.

Meretai híd, 2022. február 18. 11:57 -- Rakott tehervonat halad két hagyományos C50-essel, a 405-össel és a 402-essel Víznyomó (nem hivatalos nevén Zsidóváltó) elágazás felé. A vasút ezen a szakaszon legelők mellett vezet, ahol bivalyokat, szürke marhákat és kevésbé egzotikus tarka teheneket tartanak. Az itteni tarka csapat most a patakparti ligetben heverészett, a vasútbarátokat csak a hátrahagyott taposóaknák fenyegették.

Törösznek, 2022. február 18. 12:33 -- Rakott tehervonat érkezik a 402-es mozdonnyal Meretából az erdei vasút egyik legismertebb helyszínére, az aszfaltúton is jól megközelíthető Törösznek elágazáshoz.

Törösznek elágazás, 2022. február 18. 12:39 -- A Törösznekre érkező rakott tehervonatot már a megfelelő pózban várta a személyvonat zöld C50-es mozdonya.

Pördefölde elágazás, 2022. február 18. 13:03 -- A tavaly befejezett felújítása óta először jár személyvonat a Törösznek - Pördefölde szakaszon. A képen úgy látszik, mintha egy személyvonat érkezne a hosszúréti szárnyvonalról, és egy tehervonat Feketeberek felől, de ez csak egy beállítás a fotósok kedvéért.

Pördefölde, 2022. február 18. 13:14 -- A Csömödér-Törösznek-Pördefölde-Szentpéterfölde vonal 1918-ban készült el. Egészen 1954-ig kizárólag tehervonatok - legfőképp a környező erdőkben kitermelt fával rakottak - koptatták az eddigre igen kiterjedt és szerteágazó hálózat síneit, ekkor indult meg a menetrend szerinti forgalom Csömödér és Kistolmács között. Azóta, ha lassan is, de egyre nagyobb teret nyer a személyszállítás az erdei vasút palettáján. A képen is látható Törösznek és Pördefölde közötti szakasz tavaly teljesen új ágyazatot, betonaljakat és 24 kilós síneket kapott, feláldozva az igazi döcögős kisvasúti hangulatot a turistacsalogató kényelem oltárán.

Pördefölde, 2022. február 18. 13:18 -- Egy "fél" tehervonat halad Pördeföldéről Törösznek felé. Három rönkfával rakott kocsi, vagyis a vonat másik fele Töröszneken maradt, mert a képen látható hagyományos, Csepel-motoros C50-eseknek "hegynek fel" a hat kocsi már sok lett volna. A tehervonat egyébként Mereta és Csömödér között közlekedik, csak a vasútbarát csoport kedvéért tett egy Törösznek - Pördefölde fordulót.

Pördefölde, 2022. február 18. 13:10 -- Pördeföldéről Törösznekre halad a három kocsis "fél" tehervonat. 

Pördefölde, 2022. február 18. 13:31 -- Birkaperspektívából, azaz a vasút melletti romos akolból fotóztuk az elhaladó tehervonatot.

Törösznek, 2022. február 18. 13:44 -- A munka végeztével a pályafenntartási (PFT) vonat visszaindul Csömödérbe. Ritka alkalom, hogy a nagy forgalom miatt várakozni kényszerülnek. A peron mellett éppen egy kiránduló különvonat áll, a kitérőben pedig egy rakott tehervonattal tolattak. A három vonat innen egymás után halad Csömödér felé, az egész egy kicsit olyan, mint egy színházi előadás, amelyhez a díszletet a változatos zalai táj adja.

Kányavári rét, 2022. február 18. 14:03 -- A Mereta és Csömödér között közlekedő tehervonat a kányavári megállóhely mellett elhaladva Dömefölde felé fordul.

Kányavári rét, 2022. február 18. 14:05 -- A pályafenntartási vonat érkezik utolsóként Kányavár felől.

Kányavári rét, 2022. február 18. 14:06 -- A pályafenntartási vonat a munkanap végén Csömödér felé halad.

Kányavári rét, 2022. február 18. 14:08 -- A Kányavári ív utáni egyenesben szépen felsorakozott utolsóként a pályafenntartási vonat is.

Dömefölde, 2022. február 18. 14:27 -- Három vonat egy képen! A vasútbarát csoportot szállító különvonat Dömefölde kitérőben félreállt, a Mereta és Csömödér között közlekedő tehervonat megelőzte. Leghátul, néhány pixel erejéig a PFT-vonat is megjelenik.

Dömefölde, 2022. február 18. 14:28 -- A pályafenntartási vonat Csömödér felé halad.

Dömefölde, 2022. február 18. 14:36 -- A tehervonat és a PFT-vonat elhaladása után, utolsóként a különvonat is elindult Dömefölde kitérőból a végállomás, Csömödér felé.