Szentmártonkáta, AS400-as fotóhely

Forgalma (4/5) - A fotóhely a sülysápi zónahatár és az újszászi elágazó állomás között helyezkedik el, a forgalma is ennek megfelelő. Részletes leírást majd a vasútvonal forgalmánál lehet olvasni (készítés alatt). A fotóhely érdekessége, hogy itt találkoznak az ellenkező irányú zónázó vonatok. Mivel a tápiószecsői és a szentmártonkátai indulási időpont fix, gyakran el lehet kapni egy közös fotóra a két ellenkező irányú vonatot. Hétköznap a zónázó vonatok általában 2000-es Szilikkel húzott vagy tolt csíkos ingaszerelvények, és mivel a mozdony Szolnok felé néz, érdemesebb a fotózásra délelőtti időpontot választani.

Megközelíthetősége (3/5) - A fotóhely Szentmártonkáta határában található. Távolsága a falu vasúti megállóhelyéről 2,1 kilométer, kényelmes fél órás sétával elérhető. Autóval ugyaninnen lehet megközelíteni, de a burkolt szakasz csak 1,5 km hosszú, utána viszonylag jól járható földút következik.

Biztonság (4/5) - Nem teljesen kihalt a hely, gyakran járnak erre helybéliek, de jó idő esetén kocogók és kerékpárosok is. Ezek többsége ártalmatlan, legfeljebb jól megnézik a vasútbarátot, de kötekedni nem szoktak.

Látvány (3/5) - A pálya totál egyenes, a fotóhely előnye a déli oldalon lévő puszta, és az északi oldalon lévő örökzöld erdő, amely télen is látványos. Van egy kis domb a pálya északi oldalán, ahonnan nyári reggeleken és délutánonként drón vagy magas állvány nélkül is lehet magaslati képeket lőni. A pálya mente hosszú szakaszon tiszta, a hátterekkel kis mértékben lehet variálni.

Képek