35. Kaposvár - Siófok vasútvonal

  • Somogy megye utolsó klasszikus vicinálisán majdnem négy óra alatt ér végig a motorkocsi. Útja csodálatos tájakon át, erdők, szántók és apró falvak mellett vezet. A pálya úgy kanyarog, mintha nem is lenne határozott iránya, mintha mindenhová be szeretne nézni egy kicsit.
  • A gőzös korszak után Szergejek, Púposok és MD motorvonatok járták, ma már csak Bz motorkocsik és nagy ritkán a kaposvári remot Dácsia a kisbárapáti faszállítóval. A teherforgalom gyér, utasokkal is inkább csak a két végállomás közelében találkozhatunk.
  • Közel 100 kilométer hosszú, romló állapotú, egyvágányú pálya, a vonallal egykorú épületekkel, számtalan kis híddal és áteresszel. A vasútvonal különlegességei a régi somogymeggyesi vasbeton közúti felüljárók és a kisbárapáti tekerős sorompó, amelyet a vonatszemélyzet kezel.
  • Egy modern regionális vasút Kaposvár és környéke szolgálatában részt vállalna a helyi közlekedésben is. Ahol pedig érték az eredeti hangulat: a somogyi dombok között kirándulóvasút nyílhatna nosztalgia dízelmozdonnyal és hagyományos személykocsikkal.

Hírek

© Barta Endre

Somogymeggyes, 2017. június 6. -- Egy hatalmas zivatar rongálta meg a pályát Somogymeggyes felett. A helyreállítást azonnal megkezdték, de csak a legfontosabb munkákra volt lehetőség. Az újonnan bevezetett 10 km/órás korlátozással újabb szöget vertek a Sió-vonal koporsójába.

Albumok

Megtekintve 1,675 alkalommal

Képek