Asztalos Sándor utcai fotóhely

A budapesti Asztalos Sándor utcai fotóhely azoknak lehet egy jó választás, akik rövid idő alatt szeretnének viszonylag sok vonatot fotózni. 

Forgalma (4/5) - A fotóhely "földszintjén" négy vágányon zajlik a vasúti forgalom, az "emeleten", vagyis a vasút feletti hídon villamosok közlekednek. A fotóhely szomszédságában található a BKV Hungária villamos kocsiszíne, ahol ki-beálló Combino villamosok is rákerülhetnek a képekre. A fotóhelyen szinte kizárólag személyvonatok közlekednek, meglepetést egyedül a személyvonatok összeállítása jelent. Egyetlen kivétel ez alól a különböző magánvasutaknak otthont adó Keleti fűtőház, amely viszonylag ritkán, gépmenetekkel emeli a fotóhely "izgalmi állapotát".

Megközelítése (5/5) - A fotóhely budapesti tömegközlekedési eszközökkel kiválóan megközelíthető. A főváros központja felől a Blaha Lujza térről induló 37-es villamos, a külső kerületek felől a Hungária körúton közlekedő 1-es villamos a legjobb választás. Az utóbbi esetben a Hidegkúti Nándor Stadion megállóhelyen kell leszállni, a fotóhely néhány perces sétával érhető el. Autóval a villamos töltés déli oldalán érdemes parkolni, a villamosmegálló lépcsője alatt, itt ugyanis ingyenes, és közúti forgalom sincs.

Biztonság (2/5) - Fotózni a vasút feletti villamos felüljárón lévő járdáról lehet. Vasútőrök vegzálására nem kell számítani, de a környéken felbukkanó emberek veszélyesek lehetnek. A Józsefvárosi pályaudvar területén hajléktalanok élnek, és közel van ide a Hős utcai gettó is. Viszonylag kevés ember jár erre, és éppen emiatt veszélyes. Ha valaki felbukkan, érdemes eltenni a fényképezőgépet.

Látvány (1/5) - A látványt teljesen behatárolja a villamos felsővezeték, amely sűrű pókhálóként húzódik a vasút és a háttér között. A négy forgalmi és a további kettő tárolóvágány felett a felsővezeték keresztmezős kialakítású, tehát ha "alá megyünk", akkor a látványt oszlopok nem zavarják, de a háttérből elég kevés látszik. Ehhez a villamos felüljáró rézsűjén kell elhelyezkedni. Lehet a felüljáróról is fotózni, de akkor pontosan kell helyezkedni, hogy a felsővezeték, de főleg a nagy porcelán szigetelők minél kisebb részét takarják a témának. Érdemes sorozatot lőni, mert még a szigetelők árnyéka is zavaró lehet. A fotókat egyedül a horizont fölé emelkedő Puskás Ferenc Stadion látványa teszi érdekessé.

Képek