Nyolcasfogat Tapolcára

Tapolca, 2016. december 30. -- Az óév utolsó nagy vasútbarát rendezvényét a Nohabok legendás állomáshelyén, Tapolcán tartották. A népszerű mozdonyok sokáig hozzá tartoztak a balatoni hangulathoz, a 2000-ben lezajlott nyugdíjazásukig az északi parti gyorsvonatokat húzták. A Nohabok nélkül a tapolcai fűtőház is sokat vesztett a jelentőségéből, először csak Székesfehérvár alá sorolták, majd a remot Csörgők és Dácsiák térhódításával a mozdonyok karbantartása is megszűnt. Távozásuk nagyon sok itteni vasutas számára fájó emlék. A máig megbízható, ám ötven év feletti mozdonyok a megterhelő gyorsvonati forda helyett jelenleg könnyebb tehervonatokat húznak, vagy vasútépítések anyagellátását biztosítják.

© Szőcsényi András

máig megbízható, ám ötven év feletti mozdonyok

A mai napon egy szokatlan, bár kétségkívül látványos különvonat indult Budapestről Tapolcára. A tizenkét személykocsiból és egy fűtőkocsiból álló vonatot összesen nyolc NoHAB vontatta. A MÁV Nosztalgia Kft. kötelékébe tartozó 001, 006, 019 és 020, a pályavasúti mérővonatokat húzó 017, illetve az alapítványi 010 pályaszámú mozdonyokhoz csatlakozott a Kárpát Vasút Kft. két külföldről behozott, ám hagyománytiszteletből a sorban következő 021-es és 022-es pályaszámot viselő NoHAB-ja. A nyolc működő gépet az ország minden tájáról összegyűjteni nem könnyű feladat, de az év végén a teherforgalom visszaesik, és a vasútépítés is szünetel, a mozdonyokra sincs úgy szükség. Ilyenkor egyébként az emberek is szabadságon vannak, a mai utazás jól illeszkedett a két ünnep közötti időtöltési és pénzköltési lehetőségek sorába. 

A különvonat a Vasúttörténeti Parkból indult, de az utasok nagy része csak Kelenföldön szállhatott fel. Nyílt vonali fotómegállásról a sok ember és a rendkívül hosszú vonat miatt szó sem lehetett, de az ilyen élményvonatok közönsége ezt amúgy sem igényli. Aki fényképezni vagy filmezni szeretett volna, az autóval követte. A folyamatosan haladó vonat kényelmes helyet kínált a baráti beszélgetésekhez, a tó látványa pedig megunhatatlan, a mai szikrázó napsütésben különösképpen.

© Barta Endre

megunhatatlan, a mai szikrázó napsütésben különösképpen

A hazatérő mozdonyok tiszteletére nagyon sok ember összegyűlt a tapolcai állomáson. Sokan jöttek a környékről, de állt itt lipcsei rendszámú autó is, talán éppen a régi balatoni emlékek után kutatva. A különvonat végül kisebb késéssel, folyamatosan kürtölve gördült be Tapolcára, a teljes vonat el sem fért a peron mellett. Hirtelen rengeteg ember lett mindenhol, a fotósok az összes alkalmas helyet ellepték. A mozdonyok később bejártak a fűtőházhoz, és pályaszám szerinti sorrendben elfoglalták a helyeiket az egykori javítócsarnokuk előtt. A szilveszteri hangulatról egy blues banda gondoskodott, akik a hazatért Négyes Nohab torzója előtt nyomták az élő zenét - és műanyag flakonból az "üzemanyagot". A felsorakozott mozdonyokról kiváló fotók készültek, és talán egyedül az a vasútőr volt szomorú, akinek a délután hátralévő részében két vaslétrát kellett bámulnia.

© Barta Endre

pályaszám szerinti sorrendben elfoglalták a helyeiket

© Barta Endre

020, 021, 022 - hagyománytiszteletből a sor folytatódik

© Barta Endre

jövőre talán már el sem férnek egy képen

Szerzők: 

Téma: 

Helyszín: 

Járművek: